Hieronta-aikaa valitessa on hyvä huomioida, että lyhyemmät hieronta-ajat sopivat hyvin osa- ja puolihierontaan, kun taas 90min aika riittää jo hyvin koko lihaksiston läpi käymiseen. Jos olet kilpa- tai kuntourheilija, voit mainita varausta tehdessäsi lajisi lisätieto-kentässä.
Muistathan tutustua myös varaus- ja peruutusehtoihin.
Jokaiseen hieronta-aikaan sisältyy asiakkaan haastattelu ja liikeratojen/ryhdin tutkiminen, jotta hieronnan vaikutuksia on helpompi seurata ja todentaa niin asiakkaalle kuin hierojalle.
Kuinka usein hierojalla kannattaisi käydä?
Säännöllinen lihashuolto on usein helpoin tapa ehkäistä pahempia lihaskireyksiä ja kroonisia kiputiloja. Jos edellisestä hierojalla käynnistä on päässyt vierähtämään pidempi tovi, on hyvä käydä muutama kerta hierojalla hieman tiheämpään, jotta lihakset tottuvat jälleen käsittelyyn ja hoitovaste sitä kautta parantuu.
Hieronnan jälkeen
On tärkeää muistaa juoda riittävästi vettä, jotta lihakset pääsevät palautumaan hieronnasta tehokkaasti. Riittävä nestetasapaino ylläpitää aineenvaihduntaa ja auttaa kuona-aineiden poistumista elimistöstä, mitä hieronnalla pyritään edistämään.
Lihaksia muokkaavan hieronnan jälkeen ei kannata tehdä kovaa harjoitusta samana päivänä, vaan on parempi antaa lihasten palautua kunnolla. Kevyt liikunta, kuten kävelylenkki, voi kuitenkin edistää hieronnan vaikutuksia.
Koulutettu hieroja on terveydenhuollon ammattihenkilö, joka toteuttaa työssään klassista hierontaa. Terveydenhuollon ammattilaisena hierojaa koskee terveydenhuollon lainsäädäntö, kuten salassapitovelvollisuus ja asiakastietojen kirjaus potilastietorekisteriin. Koulutettu hieroja on nimikesuojattu ammattinimike, jonka saa vain suorittamalla hierojan ammattitutkinnon ja hakemalla sen jälkeen nimikettä Valvirasta.
Klassiseen hierontaan kuuluvat muun muassa lihaksen ja fascia-kalvon käsittelyt monipuolisin hierontaottein, erilaiset venytystekniikat sekä nivelten mobilisointi. Tekniikoita on esitelty alla hieman.
Hieronta on aina yksilöllinen hoitotapahtuma, johon kuuluvat alkuhaastattelut sekä -tutkimukset. Niillä varmistetaan, että hieronta on sopiva hoitomuoto juuri kyseiselle potilaalle sekä poissuljetaan mahdolliset vasta-aiheet.
Nivelten mobilisointi
Nivel voi hyvin, kun sitä käytetään sen koko luonnollisella liikeradalla. Nivelten mobilisoinnilla pyritään palauttamaan nivelen liikkuvuus mahdollisimman lähelle normaalia, jotta toimintakyky säilyisi hyvänä. Mobilisoinnin avulla voidaan parantaa nivelten aineenvaihduntaa ja liikeratoja ja siten lievittää mahdollisia kipuja. Se on pehmeä ja turvallinen hoitomuoto, jossa niveltä liikutellaan vain sen luonnollisilla liikeradoilla. Mobilisointia voi käyttää osana hierontaa, jos nivelessä on liikerajoitusta tai kipua, ja kun potilaalla ei ole esimerkiksi akuuttia niveltulehdusta tai tekoniveltä hoidettavalla alueella.
Raajanivelten lisäksi voidaan mobilisoida myös selkärangan aluetta.
Mahdollisimman tehokkaan hoitotuloksen saavuttamiseksi on tärkeää, että nivelten aineenvaihduntaa ylläpidetään myös arjessa esimerkiksi tekemällä erilaisia liikkuvuusharjoituksia, joiden ohjaaminen kuuluu myös osaksi hierontatapahtumaa.
Faskia-kalvon käsittely
Faskia-kalvo on rakenne, joka ympäröi lihaksia kaikkialla kehossamme. Lihasten ja nivelten ohella, voi myös siinä olla toimintahäiriöitä, jotka aiheuttavat kipua tai liikerajoituksia. Faskia-kalvoa voidaan hieroa kuten lihaksiakin, mutta tekniikat ovat hieman erilaisia. Hieronnan yhteydessä voidaan esimerkiksi käyttää liikettä hyödyntäviä tekniikoita, jotka lisäävät faskia-kalvon nestepitoisuutta. Faskian hyvinvoinnin kannalta on tärkeää muistaa juoda tarpeeksi vettä päivittäin, jotta kudos pysyisi elastisena.
Venytystekniikat
Venyttelyn tarkoitus on ylläpitää lihasten normaalia lepopituutta ja aineenvaihduntaa. Itse tehtyjen, aktiivisten venytysten lisäksi, voidaan hieronnan yhteydessä tehdä esimerkiksi passiivisia venytyksiä tai MET-venytyksiä, joilla on mahdollista parantaa lihasten elastisuutta.
Vatsan alueen hieronta
Vatsan alueen hieronta aktivoi ruoansulatuskanavan toimintaa. Se voi muun muassa edistää toiminnallisten vatsavaivojen oireiden helpottamista. Vatsalihasten hieronta on myös tärkeä osa esimerkiksi urheilijoiden lihashuoltoa. Jommankumman tai molemmat vatsan alueen hieronnat voi yhdistää muihin hierontakokonaisuuksiin pyydettäessä.
Purentalihasten vaivat ovat yleistyneet viimevuosina huomattavasti. Purentalihasten vaivoja voivat olla esimerkiksi leukanivelten ja purentalihasten kivut, kasvojen alueen lihasten väsymys, rajoittunut suun liike sekä korva- ja päänsäryt. Ennen hierontaan hakeutumista on hyvä selvittää vaivojen syy ja poissulkea esimerkiksi hampaista tai korvista johtuvat oireet.
Purentalihashieronnassa käydään läpi keskeisten purentalihasten lisäksi olennaiset apulihakset, kuten kaulan alue, niska-hartiaseutu sekä rintalihakset. Hieronnan lopuksi purentalihakset käydään läpi myös suun sisäpuolelta, jolloin hieroja käyttää kertakäyttökäsineitä.
Mitä on urheiluhieronta?
Monesti ajatellaan, että urheiluhieronnassa lihaksia hierotaan voimakkaammin kuin klassisessa hieronnassa. Kuitenkin urheiluhieronta on toisinaan enemmän teknistä kuin voimaa vaativaa työtä, jossa tärkeintä on löytää lihaksiston hienovaraisetkin merkit lihasepätasapainosta tai epätasaisesta kuormituksesta.
Urheiluhieronta on myös taitoa osata yhdistää hieronta osaksi urheilijan lihashuoltosuunnitelmaa ja harjoituskautta. Urheiluhierojan on tärkeää tietää lajien erityispiirteistä, jotta hieronnassa voidaan huomioida mahdolliset kuormitustekijät sekä vammariskit.
Urheiluhieronta on monipuolista hierontatekniikoiden soveltamista yksilöllisesti ja urheilijan kokonaiskuormitus huomioiden. Se on paljon muutakin kuin klassista, lihaksia muokkaavaa hierontaa. Joskus tärkeintä on nopeuttaa palautumista tai valmistella urheilijan lihaksisto suoritukseen, oli se sitten harjoituskauden treeni tai kilpailukauden tärkeä kisasuoritus. Tällöin ei voida rentouttaa lihaksia täysin, vaan pyritään vilkastuttamaan aineenvaihduntaa ja sitä kautta aikaansaamaan haluttu lopputulos, kuten lihasten aktivointi tai nopeampi palautuminen.
Monipuolisten hierontatekniikoiden lisäksi voidaan käyttää erilaisia teippauksia ja tukisidoksia sekä kylmä- tai lämpöhoitoja tukemaan hoitoa.
On myös tärkeää huomioida lihastoimintaketjujen tasapaino ja toimintakyky. Tämän vuoksi joskus on hyödyllistä keskittyä tietyn ongelma-alueen hoitoon, jonka kautta voidaan saada aikaan parempi hoitotulos koko lihaksistossa.
Urheiluhieronta sopii kilpa- tai kuntourheilijalle osaksi säännöllistä lihashuoltoa.
Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa monien elintapasairauksien puhkeamiseen sekä tietysti edistää hyvinvointia ja terveyttä. Ruokailutottumukset ovat hyvin henkilökohtainen asia, ja sen vuoksi pyrinkin olemaan mahdollisimman sensitiivinen ja asiakaslähtöinen ryhtyessäni valmentamaan asiakkaaksi hakeutuvaa henkilöä.
Hyvän ruokavalion muodostamiselle ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa, vaan sen koostaminen riippuu henkilön omista makutottumuksista ja tietysti myös mahdollisista erityisruokavalioista.
Valmennukseni perustuu tutkitun tiedon hyödyntämiseen sekä valtakunnallisiin ravitsemussuosituksiin. En kannusta dieetteihin enkä yhtäkkisiin painonpudotuksiin, vaan opastan asiakkaita pidempikestoisen elämäntapamuutoksen tekemiseen. Ruokavalion lisäksi tähän kuuluvat tietysti myös liikunta ja uni.
Asiakkaan tavoitteet laaditaan yksilön lähtökohdista realistisesti, muttei liian tiukasti, ottaen huomioon asiakkaan elämäntilanne kokonaisuutena. Ravintovalmennukset lähtevät liikkeelle alkutapaamisesta, jossa käydään läpi asiakkaan lähtötilanne ja tavoitteet. Silloin sovitaan myös valmennuksen kestosta. Joskus pelkkä alkutapaaminen saattaa riittää muutoksen aloittamiselle.
Ravintovalmennus on mahdollista toteuttaa myös etäyhteyksin.